Αποζημίωση σερβιτόρου για απώλεια εισοδημάτων λόγω τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα

#apozimiosi_servitoroy

Πώς υπολογίζεται η αποζημίωση που δικαιούται ο σερβιτόρος για τα εισοδήματα που χάνει λόγω του τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα και της αδυναμίας του να εργαστεί;

Κατά κανόνα σε κάθε περίπτωση τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα δημιουργείται αξίωση αποζημίωσης για απώλεια εισοδημάτων.

Ο τραυματίας από τροχαίο ατύχημα θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί η υγεία του. Το χρονικό αυτό διάστημα μπορεί να είναι λίγες ημέρες ή και πολύ μήνες. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα το ο τραυματίας δεν μπορεί να εργαστεί.

Είτε είναι μικρό είτε είναι μεγάλο το χρονικό διάστημα κατά το οποίο ο τραυματίας δεν μπορεί να εργαστεί διότι είναι προσωρινά ανίκανος για εργασία, το κρίσιμο ζήτημα είναι πώς θα αποζημιωθεί για την απώλεια των εισοδημάτων του.

Η αξίωση αυτή είναι γνωστότερη τόσο ως αποζημίωση για απολεσθέντα εισοδήματα όσο και ως αποζημίωση για διαφυγόντα έσοδα.

Είναι μια από τις βασικότερες αξιώσεις αποζημίωσης του τραυματία τροχαίου ατυχήματος και καλύπτει τους μισθούς, τα ημερομίσθια του εργαζόμενου που χάθηκαν κατά την περίοδο της αποθεραπείας από τον τραυματισμό λόγω του τροχαίου ατυχήματος.

Στην περίπτωση του σερβιτόρου που τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα το ζήτημα της αξίωσης αποζημίωσης για διαφυγόντα εισοδήματα είναι πιο σύνθετο, από ό,τι για τους άλλους εργαζόμενους, διότι ο σερβιτόρος αμείβεται με ένα σταθερό ημερομίσθιο, με ποσοστά από τους λογαριασμούς των πελατών που εξυπηρετεί αλλά και με φιλοδωρήματα.

Πώς θα υπολογιστούν οι αποδοχές του σερβιτόρου που δεν εργάστηκε επειδή τραυματίστηκε σε τροχαίο ατύχημα;

Η δικαστική απόφαση που εξετάζουμε αντιμετώπισε την αξίωση αποζημίωσης σερβιτόρου λόγω απολεσθέντων εισοδημάτων για χρονικό διάστημα ενός έτους κατά το οποίο ο σερβιτόρος δεν μπορούσε να εργαστεί μετά τον τραυματισμό του από το τροχαίο ατύχημα.

Επρόκειτο δηλαδή για τροχαίο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό που είχε ως συνέπεια την αδυναμία του σερβιτόρου να εργαστεί για ένα έτος.

Το Δικαστήριο δέχτηκε ότι κατά το χρόνο του ατυχήματος ο σερβιτόρος εργαζόταν 4 ημέρες την εβδομάδα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Το ημερομίσθιο του σερβιτόρου ανερχόταν στο ποσό των 70€. Κατά τις ημέρες των εορταστικών περιόδων (Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιάς και Πάσχα) ο σερβιτόρος λάμβανε πρόσθετη αμοιβή 30€ ημερησίως για 10 ημέρες.

Όπως προέκυψε από ιατρική βεβαίωση του νοσοκομείου στο οποίο νοσηλεύτηκε ο σερβιτόρος μετά την υποβολή του σε χειρουργική επέμβαση, ο σερβιτόρος έλαβε αναρρωτική άδεια του για αρχικό χρονικό διάστημα 3 μηνών.

Τελικά, όμως, μέχρι την αποθεραπεία του ο σερβιτόρος παρέμεινε ανίκανος για εργασία ένα περίπου έτος μετά τον τραυματισμό του και όχι για 18 μήνες, όπως ο ίδιος ισχυρίζεται στην αγωγή του.

Η εργασία του σερβιτόρου είναι γνωστό ότι είναι επίπονη, απαιτεί ορθοστασία πολλών ωρών, απαιτεί συνεχή βάδιση και προϋποθέτει άριστη σωματική υγεία. Λόγω του τραυματισμού από το τροχαίο ατύχημα ο σερβιτόρος δεν μπορούσε να εργαστεί.

Εξ αιτίας της πλήρους αδυναμίας του σερβιτόρου να εργαστεί κατά το χρονικό διάστημα ενός έτους, ο σερβιτόρος έχανε κάθε ημέρα το ημερομίσθιο των 70 ευρώ, πλέον φιλοδωρημάτων, που υπολογίζονται σε 10 ευρώ κατά μέσο όρο για κάθε ημέρα εργασίας του, για όλο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα του ενός έτους.

Η αξίωση του σερβιτόρου για απώλεια εισοδημάτων για χρονική περίοδο ενός έτους μετά το τροχαίο ατύχημα ανήλθε, σύμφωνα με το δικαστήριο, στο ποσό των 19.200 ευρώ (70 + 10€ Χ 20 ημέρες / μήνα Χ 12 μήνες), το οποίο θα αποκόμιζε από την εργασία του κατά την κανονική πορεία των πραγμάτων κατά πάσα πιθανότητα.

Επιπλέον, ο σερβιτόρος απώλεσε την πρόσθετη αμοιβή των 30€ ημερησίως για 10 ημέρες που θα εισέπραττε αν εργαζόταν κατά τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και του Πάσχα, συνολικού ποσού 600€ (30€ Χ 10 ημέρες για την πρώτη περίοδο και ίδιο ποσό για τη δεύτερη περίοδο).

Έχουμε εξετάσει και άλλες περιπτώσεις αποζημίωσης για απώλεια εισοδημάτων λόγω τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα σε προηγούμενες αναρτήσεις μας, όπως την αξίωση αποζημίωσης για απολεσθέντα εισοδήματα οδηγού κούριερ  και την αξίωση αποζημίωσης για τα ημερομίσθια εργάτη που είχαν τραυματιστεί και δεν εργάστηκαν μετά από τροχαίο ατύχημα για κάποιο χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη αποθεραπεία τους.

Πατώντας το σύνδεσμο που ακολουθεί ή συμπληρώνοντας την κατωτέρω φόρμα επικοινωνίας μπορείτε, αν θέλετε, να επικοινωνήσετε μαζί μας για αξίωση αποζημίωσης διαφυγόντων εισοδημάτων από τροχαίο ατύχημα που σας ενδιαφέρει.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για όσο χρονικό διάστημα είναι ανίκανος για εργασία λόγω του τραυματισμού του από το τροχαίο ατύχημα ο σερβιτόρος δικαιούται αποζημίωση απώλειας εισοδημάτων ίση με τα ημερομίσθια και τα φιλοδωρήματα που θα εισέπραττε αν εργαζόταν. 

ΦΟΡΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ