ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Τραυματισμός από τροχαίο ατύχημαΔικαιούμαι αποζημίωση, πόση, πότε και από ποιον;

Τι θα πρέπει να κάνω εάν τραυματιστώ σε τροχαίο ατύχημα;

Σε περίπτωση τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα θα πρέπει να καλέσετε την Τροχαία για να καταγραφεί το ατύχημα και να σχηματιστεί ποινική δικογραφία για τον τραυματισμό σας. Εάν δεν καλέσετε την τροχαία ή αν δεν δηλώσετε τον τραυματισμό, η τροχαία δεν θα συντάξει έκθεση αυτοψίας, ούτε σχεδιάγραμμα του τόπου του ατυχήματος, τα οποία θα χρειαστείτε για να θεμελιώσετε την υπαιτιότητα του άλλου οδηγού για το τροχαίο ατύχημα και για τον τραυματισμό σας.

Σε περίπτωση που δεν κληθεί η τροχαία ή δεν δηλωθεί ο τραυματισμός σας, είναι πιθανόν να αντιμετωπίσετε τα εξής προβλήματα: α) Η ασφαλιστική εταιρία ενδέχεται να αμφισβητήσει ότι ο τραυματισμός σας προκλήθηκε από το τροχαίο ατύχημα. 2) Ο υπαίτιος οδηγός, εφόσον δεν  απαλλαγεί από τον κίνδυνο της ποινικής καταδίκης του από το ποινικό δικαστήριο για τον τραυματισμό σας και εφόσον η τροχαία δεν κατέγραψε τα ευρήματα από το ατύχημα (τα ίχνη τροχοπέδησης, τις  θέσεις οχημάτων, τους αυτόπτες μάρτυρες κλπ) θα έχει την άνεση να αρνηθεί την ευθύνη του για το τροχαίο ατύχημα, να ισχυριστεί ανακριβή πραγματικά περιστατικά για τη σύγκρουση και να επιχειρήσει να μεταφέρει την υπαιτιότητα σε εσάς. Είναι δε πιθανόν  να προτείνει και «αυτόπτες μάρτυρες» για το τροχαίο ατύχημα που ήταν φίλοι του και που «τυχαία» βρέθηκαν στον τόπο του ατυχήματος και «είδαν» το ατύχημα.

Συνεπώς η πλέον ασφαλής και ενδεδειγμένη λύση για την προστασία σας σε περίπτωση τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα είναι να καλέσετε την Τροχαία στον τόπο του ατυχήματος για να καταγράψει το τροχαίο ατύχημα. Εάν ο τραυματίας δεν μπορεί να επιμεληθεί των ανωτέρω, οι συνεπιβάτες θα πρέπει να καλέσουν την Τροχαία.

Εναλλακτικά, χρήσιμη αλλά όχι τόσο αποτελεσματική είναι η οδική βοήθεια  που παρέχουν οι ασφαλιστικές εταιρίες σε τροχαίο ατύχημα. Ο συνεργάτης της οδικής βοήθειας από ατύχημα της ασφαλιστικής σας εταιρίας θα έρθει στον τόπο του ατυχήματος – κατά κανόνα – πιο γρήγορα από την Τροχαία, θα βγάλει φωτογραφίες και θα πάρει δηλώσεις από τους εμπλεκόμενους στο τροχαίο ατύχημα οδηγούς, οι οποίες είναι χρήσιμες, αλλά δεν ισοδυναμούν με έγγραφα της Τροχαίας και δεν αποτελούν ποινική δικογραφία.

Αφού καλέσετε την Τροχαία και καταγραφεί ο τραυματισμός σας στο τροχαίο ατύχημα, θα πρέπει πλέον να ασχοληθείτε και με το ζήτημα της αποζημίωσης που θα αξιώσετε για τον τραυματισμό σας. 

Ποιες είναι οι αξιώσεις αποζημίωσης τραυματία από τροχαίο ατύχημα; Πώς υπολογίζεται το ποσό της αποζημίωσης για τον τραυματισμό;

Ο σκοπός της αποζημίωσης είναι αποκαταστατικός. Η αποζημίωση πρέπει να αποκαταστήσει κάθε ζημία που έχετε υποστεί από τη στιγμή που τραυματιστήκατε μέχρι τη στιγμή που αποκαταστάθηκε πλήρως η υγεία σας και επανήλθατε πλήρως στις δραστηριότητές σας. Η αποζημίωση καλύπτει ο,τιδήποτε ξόδεψε, στερήθηκε ή χρειάζεται ο τραυματίας εξαιτίας του τροχαίου ατυχήματος και του τραυματισμού του.

«Ο,τιδήποτε ξόδεψε» ο τραυματίας σημαίνει αποζημίωση για κάθε δαπάνη που έκανε ο τραυματίας, μικρή ή μεγάλη, για ιατρικές αμοιβές, αποκλειστικές νοσοκόμες, δαπάνες νοσηλείας, φαρμακευτικές δαπάνες, δαπάνες φυσιοθεραπείας, ταξί για τις αναγκαίες μετακινήσεις του, αγορά νέου κράνους ή ρούχων ή κινητού που καταστράφηκε κλπ. Γι’ αυτό καλό θα ήταν να κρατάτε οποιαδήποτε απόδειξη, μικρή ή μεγάλη.

«Ο,τιδήποτε στερήθηκε ο τραυματίας » σημαίνει αποζημίωση για τα έσοδα και τα εισοδήματα που έχασε ο τραυματίας κατά το διάστημα της αποθεραπείας του καθώς και αποζημίωση της ηθικής βλάβης του τραυματία επειδή εξ αιτίας του τραυματισμού ταλαιπωρήθηκε και στερήθηκε τις κοινωνικές και προσωπικές δραστηριότητες του κατά ίδιο χρονικό διάστημα.

«Ο,τιδήποτε χρειάζεται» ο τραυματίας σημαίνει αποζημίωση του τραυματία για την περιποίηση και τη φροντίδα που χρειάστηκε να λάβει από τους οικείους του χωρίς να καταβάλει κάποια δαπάνη και τυχόν δαπάνη μελλοντικής χειρουργικής επέμβασης π.χ. για αφαίρεση υλικών οστεοσύνθεσης ή για αισθητικούς λόγους (πλαστική χειρουργική επέμβαση).

Δεν μπορώ να εργαστώ λόγω του τραυματισμού μου. Θα αποζημιωθώ για τα εισοδήματα που χάνω;

Ναι, σε περίπτωση τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα έχετε αξίωση αποζημίωσης για διαφυγόντα εισοδήματα. Η αποζημίωση διαφυγόντων εισοδημάτων υπολογίζεται ανάλογα με το επάγγελμά σας, διαφορετικά αν είστε ιδιωτικός υπάλληλος ή δημόσιος υπάλληλος και διαφορετικά αν είστε έμπορος, ελεύθερος επαγγελματίας, εργάτης, αγρότης κλπ. Με ό,τι κι αν ασχολείστε, καλό θα είναι να θυμάστε ότι κάθε τραυματίας από τροχαίο ατύχημα δικαιούται αποζημίωση για απώλεια εισοδημάτων για το χρονικό διάστημα που δεν εργάστηκε λόγω του τραυματισμού του.

Μετά το τροχαίο ατύχημα τα μέλη της οικογένειας μου με φρόντιζαν και με περιποιούνταν τόσο όταν νοσηλευόμουν στο νοσοκομείο , όσο μετά που ανάρρωνα στο σπίτι μου. Μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η υγεία μου, κάποιο μέλος της οικογένειάς μου με συνόδευε για να πηγαίνω στο νοσοκομείο, σε ιδιωτικά ιατρεία και σε φυσιοθεραπείες. Θα αποζημιωθεί η οικογένειά μου που μου συμπαραστάθηκε στον τραυματισμό μου; Δηλαδή αποζημιώνεται η φροντίδα του τραυματία από την οικογένειά του μετά το τροχαίο ατύχημα;

Ναι, η φροντίδα που παρέχει η οικογένεια στο μέλος της – θύμα του τροχαίου ατυχήματος με τραυματισμό αποζημιώνεται. Είναι άυλη, δεν αντιστοιχεί δηλαδή σε πραγματική δαπάνη του θύματος. Τις περισσότερες φορές, αυτή η αξίωση αποζημίωσης των υπηρεσιών που προσφέρει η οικογένεια στον τραυματία, που νομικά χαρακτηρίζεται αποζημίωση για υπηρεσίες τρίτου προσώπου, είναι το ποσό που αυξάνει σημαντικά την αποζημίωση.

Αν ο τραυματισμός μου εξελιχθεί δυστυχώς σε αναπηρία, δεν θα μπορώ να εργάζομαι, πώς θα ζήσω;

Σε περίπτωση μόνιμης ανικανότητας για εργασία εξαιτίας πολύ σοβαρού τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα, το θύμα δικαιούται πλήρη αποζημίωση για την αδυναμία του να εργαστεί. Η ανικανότητα για εργασία μπορεί να είναι πλήρης ή μερική. Η αποζημίωση λόγω ανικανότητας για εργασία υπολογίζεται με βάση τις επαγγελματικές δυνατότητες και τα εισοδήματα από την εργασία του θύματος πριν και μετά τον τραυματισμό από το τροχαίο ατύχημα.

Προβλέπεται κάποια πρόσθετη αποζημίωση λόγω αναπηρίας ή κάποια διατροφή για την οικογένειά μου;

Ναι, σε περίπτωση αναπηρίας ή παραμόρφωσης από τον τραυματισμό προβλέπεται πρόσθετη αποζημίωση λόγω αναπηρίας ή παραμόρφωσης από ειδικότερες διατάξεις του νόμου. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή, δηλαδή ειδικές νομικές γνώσεις, τόσο η θεμελίωση της αξίωσης πρόσθετης αποζημίωσης λόγω αναπηρίας όσο και η τεκμηρίωση της μόνιμης αναπηρίας. Κυρίως όμως θέλει πολύ μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ να μην παραιτηθείτε από κάθε μελλοντική αξίωση από τον τραυματισμό σας στο τροχαίο ατύχημα επειδή κάποιος «επιτήδειος» σας «συμβούλευσε» να παραιτηθείτε για να εισπράξετε «γρήγορα» την αποζημίωση «που αυτός σας εξασφάλισε»…

Εάν στο μέλλον χρειαστούν χειρουργικές επεμβάσεις για την αποκατάσταση της αναπηρίας, θα καλυφθούν από την αποζημίωση;

Ναι, η αποζημίωση για τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα καλύπτει και την αξίωση για τυχόν μελλοντική χειρουργική επέμβαση, αρκεί και πάλι να μην έχετε παραιτηθεί από κάθε μελλοντική αξίωση αποζημίωσης λόγω εσφαλμένων νομικών συμβουλών για να εισπράξετε κάποιο ποσό «γρήγορης αποζημίωσης»…

Η περαιτέρω εξειδίκευση των αξιώσεων αποζημίωσης σε περίπτωση τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα υπερβαίνει προφανώς τα όρια μίας ενημερωτικής ανάρτησης ιστοσελίδας. Για τον πλήρη προσδιορισμό του ποσού της αποζημίωσης απαιτείται μελέτη της συγκεκριμένης υποθέσεως, ανάλυση των συγκεκριμένων στοιχείων και εξειδίκευση των συγκεκριμένων αξιώσεων του τραυματία.

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το πώς ακριβώς γίνεται τελικά ο προσδιορισμός του ποσού της αποζημίωσης λόγω τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα ανά περίπτωση, μπορείτε να πατήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο και να δείτε δικαστικές αποφάσεις αποζημιώσεων από τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει «πίνακας» που να ορίζει τα ποσά αποζημιώσεως ανά τραυματισμό. Το ποσό της αποζημίωσης θα πρέπει να υπολογιστεί πάντα ανά συγκεκριμένη περίπτωση πριν γίνει η σχετική αίτηση αποζημίωσης προς την ασφαλιστική εταιρία. Κατά κανόνα η αποζημίωση για τον τραυματισμό είναι αρκετά μεγαλύτερη από την αποζημίωση των υλικών ζημιών που υπέστη το αυτοκίνητο ή η μοτοσικλέτα κατά το τροχαίο ατύχημα.

Ανεξαρτήτως αν ο τραυματισμός σας ήταν ελαφρύς ή σοβαρός, καλό θα ήταν  το ταχύτερο δυνατόν μετά το τροχαίο ατύχημα να επικοινωνήσετε με ειδικό δικηγόρο τροχαίων ατυχημάτων .

Αποφύγετε τα λεγόμενα «κυκλώματα των συνεργείων», τους «γνωστούς των ασφαλιστικών εταιριών» και τους «φίλους των αστυνομικών» που τυχόν σας προσεγγίσουν μετά το τροχαίο ατύχημα αφενός διότι θα μπλέξετε με «κυκλώματα» που θα σας εκμεταλλευτούν και που όταν αποκαλυφτούν θα κληθείτε να εξηγήσετε γιατί συνεργαστήκατε μαζί τους, αφετέρου διότι με τον ειδικό δικηγόρο τροχαίων ατυχημάτων θα επιτύχετε να λάβετε το μέγιστο ποσό αποζημίωσης από την ασφαλιστική εταιρία και θα πληρώσετε μόνο το δικηγόρο για το έργο του. Αλλιώς η αποζημίωση σας θα είναι «κουτσουρεμένη» και θα διανεμηθεί μεταξύ των μεσαζόντων πριν φτάσει σε εσάς. Προσέξτε λοιπόν μήπως δείχνοντας εμπιστοσύνη στους «μεσάζοντες» που υποσχέθηκαν ότι θα σας «επισκευάσουν το αυτοκίνητο χωρίς να πληρώσετε και χωρίς να τρέχετε», κάνετε δώρο σε αυτούς πολλές χιλιάδες ευρώ αποζημίωσης από τον τραυματισμό σας στο τροχαίο ατύχημα τα οποία θα καταβληθούν από την ασφαλιστική εταιρία στο όνομά σας ως δική σας αποζημίωση για τον τραυματισμό σας από το τροχαίο ατύχημα .

Εάν τραυματιστήκαμε σε τροχαίο ατύχημα μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να διεκδικήσουμε μαζί, δικαστικώς ή εξωδίκως, κάθε μικρό η μεγάλο δικαίωμα και κάθε αξίωση για την αποζημίωση από τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα.

Εάν θέλετε, μπορείτε να επισκεφτείτε το blog μου https://sadlegal.gr και να ενημερωθείτε για αρκετά θέματα αποζημιώσεων από τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα μέσα από δικαστικές αποφάσεις.

Στέφανος Ασλανίδης | Δικηγόρος αποζημιώσεων