ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΑΠΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΑΤΥΧΗΜΑ

Καλωσορίσατε στον τομέα για την αποζημίωση από θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα! Εδώ θα εξετάζουμε κάθε αξίωση αποζημίωσης λόγω θανάτου από τροχαίο ατύχημα.

Στη σελίδα αυτή θα προσπαθήσουμε να αναλογιστούμε τις εύλογες απορίες που θα διατυπώνατε σε ένα δικηγόρο τροχαίων ατυχημάτων γύρω από το θάνατο από τροχαίο ατύχημα να σας απαντήσουμε μέσα από αποσπάσματα δικαστικών αποφάσεων που αντιμετώπισαν αγωγές αποζημίωσης θανάτου από τροχαίο ατύχημα.

Θα εξετάσουμε πώς αποτιμάται σε χρηματικά ποσά από τα Ελληνικά Δικαστήρια η ψυχική οδύνη που υφίστανται οι συγγενείς του θύματος.

Θα δούμε πώς αποκαθίσταται με αποζημίωση το δικαίωμα στη διατροφή ανήλικων τέκνων του θύματος του θανατηφόρου τροχαίου και των εξαρτώμενων από το θύμα ενηλίκων συγγενών του (γονείς, ανίκανα για εργασία αδέλφια κλπ) που δικαιούνταν διατροφή από το θύμα.

Θα δούμε πώς αντιμετωπίζεται η μη χρήση κράνους, η μη χρήση ζώνης, η έλλειψη άδειας ικανότητας οδήγησης, η υπερβολική ταχύτητα ως παράγοντες πρόκλησης του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος .

Θα μελετήσουμε ιδιαίτερες περιπτώσεις αποζημιώσεων τροχαίων ατυχημάτων με θάνατο με θύμα το συνεπιβάτη υπαίτιου οδηγού ή τον οδηγό υπό την επήρεια μέθης.

Θα επισημάνουμε αποφάσεις αποζημίωσης των υλικών ζημιών από ένα θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα, δηλαδή των  εξόδων νοσηλείας (νοσήλια, αμοιβές ιατρών, δαπάνη αποκλειστικής νοσοκόμας, κλπ) και των εξόδων κηδείας του θύματος, αλλά και των υλικών  ζημιών που αφορούν το όχημα, αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα, είτε για την επισκευή του είτε για την αποζημίωση του λόγω ολικής καταστροφής ή οικονομικά ασύμφορης επισκευής.

Οι αξιώσεις για αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα με θάνατο είναι από τις υψηλότερες σε ποσό αξιώσεις αποζημίωσης που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία.

Δυστυχώς, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση θανάτου στην Ελλάδα, «κυκλώματα» καραδοκούν να  εκμεταλλευτούν τον πόνο και την ανάγκη για βοήθεια των συγγενών του θανόντος! «Κοράκια» που άγνωστο πώς (λέμε τώρα…) τρυπώνουν στα νοσοκομεία, στην Τροχαία ή ακόμη και στην αστυνομία σπεύδουν να πανικοβάλλουν τους συγγενείς: «Χρειάζεσαι αμέσως δικηγόρο, διότι ο άλλος οδηγός  θα πάει στο  αυτόφωρο και θα αθωωθεί!», «Η ασφαλιστική εταιρία και ο δικηγόρος του άλλου οδηγού έχουν έρθει και αλλοιώνουν τα στοιχεία!» είναι οι συνήθεις μορφές πίεσης που ασκούνται στους συγγενείς αμέσως μετά το τραγικό συμβάν.

Για όσους συγγενείς υποκύψουν, η κατάληξη είναι γνωστή: Η υπόθεση κλείνει συμβιβαστικά, χωρίς δικαστική απόφαση, πριν καν ολοκληρωθεί η ποινική προανακριτική διαδικασία σε ποσά που οι ειδικοί στο χώρο του τροχαίου ατυχήματος δικηγόροι ωρύονται όταν τα πληροφορούνται. Οι δε αποζημιώσεις που καταβάλλονται όχι απλώς είναι μηδαμινές αλλά καταλήγουν κατά ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό στους «ενδιάμεσους» και όχι στην οικογένεια των θυμάτων…

Γι’ αυτό προσοχή και ψυχραιμία!!! Εάν συμβεί το μοιραίο, επικοινωνήστε αμέσως με το δικηγόρο για τροχαία ατυχήματα που εμπιστεύεστε! Και μην ξεχνάτε: Ποτέ μα ποτέ ο υπαίτιος για το θανάσιμο τροχαίο ατύχημα δεν δικάζεται με τη διαδικασία του αυτόφωρου εγκλήματος… Συλλαμβάνεται και οδηγείται στον Εισαγγελέα. Ο Εισαγγελέας ασκεί ποινική δίωξη,  διατάζει περαιτέρω προανάκριση για το τροχαίο ατύχημα και τελικά, μετά το τέλος της προανάκρισης παραπέμπει τον κατηγορούμενο σε τακτική δικάσιμο…

Στο μέλλον θα έχουμε την ευκαιρία να αναφερθούμε εκτενέστερα στη διαδικασία αυτή.

Σας ευχαριστούμε που επισκέπτεστε τη σελίδα του γραφείου μας https://sadlegal.gr για το θανατηφόρο ατύχημα! Εάν βγαίνοντας από τη σελίδα μας έχετε βοηθηθεί να κατανοήσετε τα ζητήματα των αποζημιώσεων από τροχαίο ατύχημα με θάνατο, ο σκοπός της σελίδας μας θα έχει επιτευχθεί!

Εάν δεν καταφέρουμε να σας καλύψουμε και έχετε  οποιαδήποτε απορία σχετικά με την αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα με θάνατο μη διστάσετε να μας την πείτε!  Όλο και κάτι θα υπάρχει στο αρχείο μας!

Σας προσκαλούμε να επισκεφτείτε το blog μου https://sadlegal.gr όπου θα μπορέσετε να ενημερωθείτε μέσα από δικαστικές αποφάσεις για πολλά ζητήματα αποζημιώσεων από θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.

Με εκτίμηση,

Στέφανος Ασλανίδης | Δικηγόρος αποζημιώσεων