Η αποζημίωση για τις δαπάνες ταξί σε τραυματισμό από τροχαίο ατύχημα

apozimiosi-dapanon-taxi-trohaio

Η αποζημίωση λόγω τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα περιλαμβάνει αξίωση και για τις δαπάνες μίσθωσης ταξί που αναγκάστηκε να καταβάλει ο τραυματίας από το τροχαίο ατύχημα;

Η απάντηση είναι ναι, οι δαπάνες ταξί θεωρηθούν αναγκαίες περιλαμβάνονται στην αποζημίωση λόγω τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα.

Οι δαπάνες ταξί θεωρείται ότι είναι αναγκαίες εφόσον αφορούν τη μετάβαση του τραυματία στο νοσοκομείο ή στο ιατρείο του θεράποντος ιατρού για επανεξέταση ή για στο φυσιοθεραπευτήριο για την υποβολή του σε πρόγραμμα φυσιοθεραπειών και καλύπτουν και την επιστροφή του τραυματία στην οικία του.

Υπάρχει και άλλη μια κατηγορία αναγκαίων δαπανών ταξί. Πρόκειται για τις δαπάνες ταξί που αφορούν τις μετακινήσεις που ο παθών θα έκανε οπωσδήποτε με το αυτοκίνητό του εάν δεν είχε συμβεί το τροχαίο ατύχημα και δεν είχε στερηθεί τη χρήση του αυτοκινήτου του.

Γενικότερα, ως κανόνα, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η αξίωση για δαπάνες ταξί αποσκοπεί να αποζημιώσει τη ζημία που παθαίνουμε λόγω της στέρησης της χρήσης του αυτοκινήτου μας μετά το τροχαίο ατύχημα.

Ας δούμε και μέσα από ένα σύντομο απόσπασμα δικαστικής απόφασης, το σκεπτικό με το οποίο το Δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση για δαπάνες ταξί σε τραυματία τροχαίου ατυχήματος:

Το Δικαστήριο δέχτηκε λοιπόν ως αναγκαία δαπάνη μισθώσεως ταξί τη μετακίνηση του τραυματία κατά την έξοδό του από το νοσοκομείο προς την οικία του, κόστους 4,20€, δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατή με άλλο τρόπο η μετακίνηση του θύματος ενόψει της κατάστασης της υγείας του.

Το ίδιο Δικαστήριο δέχτηκε ως αναγκαία δαπάνη μισθώσεως ταξί τη μετακίνηση του τραυματία ένα μήνα μετά το τροχαίο ατύχημα μέσω μίσθωσης ταξί για να μεταβεί στο νοσοκομείο για επανεξέταση και να επιστρέψει στην οικία του με κόστος 6€ για τη μετάβαση (λόγω της χρέωσης της τηλεφωνικής κλήσης) και 3,90€ για την επιστροφή στην οικία του αντίστοιχα.

Επιπλέον το Δικαστήριο δέχτηκε ως αναγκαία τη δαπάνη μισθώσεως ταξί για τη μετακίνηση του τραυματία στην εξοχική του κατοικία, για την οποία χρησιμοποίησε ταξί και κατέβαλε 70 ευρώ, ενώ το ίδιο μέσο χρησιμοποίησε και για την επιστροφή του την ίδια ημέρα καταβάλλοντος το ποσό των 88 ευρώ.

Συνολικά το Δικαστήριο δέχτηκε ότι ο ενάγων δικαιούται γις τις αναγκαίες δαπάνες μίσθωσης ταξί το ποσό των 172,10€, το οποίο επιβεβαιώθηκε από την κατάθεση της συζύγου του θύματος, ενώ οι εναγόμενοι δεν κατέθεσαν καμία αντίθετη απόδειξη.

Στη συγκεκριμένη δίκη οι εναγόμενοι ισχυρίστηκαν ότι ο ενάγων θα μπορούσε να μειώσει τη ζημία του για δαπάνες μίσθωσης ταξί, χρησιμοποιώντας το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητό του με οδηγό τη σύζυγο του.

Ο ισχυρισμός αυτός που συνιστά ένσταση, απορρίφτηκε από το Δικαστήριο, διότι η σύζυγος του ενάγοντος κατέθεσε ότι δεν οδηγεί αυτοκίνητο.

Επομένως, το Δικαστήριο επιδίκασε στον ενάγοντα το ποσό των 172,10€ ως αναγκαίες δαπάνες μίσθωσης ταξί κατ’ εφαρμογή του νόμου και εκτίμηση των αποδείξεων.

Ίσως σας ενδιαφέρει παλαιότερη ανάρτησή μας σχετικά με το ερώτημα αν μπορούμε να αξιώσουμε αποζημίωση των υλικών ζημιών πριν την επισκευή του όχηματός μας για τις ζημίες που υπέστη από το τροχαίο ατύχημα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για κάθε ζήτημα που σας απασχολεί από αποζημίωση από τροχαίο ατύχημα . Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας πατώντας τον σύνδεσμο που είδατε ή μέσω της κατωτέρω φόρμας επικοινωνίας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο τραυματίας από τροχαίο ατύχημα δικαιούται να λάβει αποζημίωση για τις αναγκαίες δαπάνες μίσθωσης ταξί.