Τραυματισμός από τροχαίο ατύχημα και αποζημίωση δαπάνης για κατ’ οίκον φυσιοθεραπειών

apozimiosi-fysiotherapeies-kat-oikon

Αποζημιώνεται η δαπάνη για κατ’ οίκον φυσιοθεραπείες μετά από τραυματισμό σε τροχαίο ατύχημα;

Η απάντηση είναι ναι, η δαπάνη για κατ’ οίκον φυσιοθεραπείες περιλαμβάνεται στην αξίωση αποζημίωσης από τροχαίο ατύχημα.

Είναι γνωστό ότι η αποθεραπεία μετά από σοβαρό τραυματισμό από τροχαίο ατύχημα ( πχ κάταγμα, ρήξη χιαστών, ρήξη συνδέσμου, ρήξη μηνίσκου, εξάρθρωση ώμου κλπ) απαιτεί τις περισσότερες φορές την υποβολή του θύματος σε φυσιοθεραπείες για την αποκατάσταση της κινητικής ικανότητας του. 

Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν ως ένα βαθμό τη σχετική δαπάνη για φυσιοθεραπείες, αρκεί το θύμα του τροχαίου ατυχήματος που τραυματίστηκε να δικαιούται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ωστόσο τα περισσότερα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν την πρόσθετη δαπάνη για φυσιοθεραπείες κατ’ οίκον, ακόμη και αν ο τραυματίας από το τροχαίο ατύχημα δεν να δύναται να μεταβεί στο φυσιοθεραπευτήριο.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, που δεν είναι λίγες, ιδίως σε τραυματισμούς από τροχαίο ατύχημα ατόμων με μεγαλύτερη ηλικία ή σε τραυματισμούς από τροχαία ατυχήματα με μεγάλο χρονικό διάστημα ακινησίας του θύματος, ο τραυματίας αποκτά αξίωση να διεκδικήσει την αυξημένη δαπάνη των κατ’ οίκον φυσιοθεραπειών στην αποζημίωση που δικαιούται να λάβει από την ασφαλιστική εταιρία εξ αιτίας του τραυματισμού από το τροχαίο ατύχημα.

Αρκετά συνηθισμένες είναι δυστυχώς και οι περιπτώσεις που ο τραυματίας δεν δικαιούται να λάβει τη δαπάνη φυσιοθεραπειών από  κάποιο ασφαλιστικό ταμείο επειδή είναι ανασφάλιστος και είναι αναγκασμένος να υποβληθεί σε φυσιοθεραπείες έγιναν κατ’ οίκον.

Όποια και αν είναι η αιτία για την οποία το θύμα δεν δικαιούται την κάλυψη από το ασφαλιστικό ταμείο της σχετικής δαπάνη φυσιοθεραπειών κατ’ οίκον , ο τραυματίας από το τροχαίο ατύχημα αποκτά αξίωση να αποζημιωθεί για τα ποσά που αναγκάστηκε να καταβάλει για να υποβληθεί σε κατ’ οίκον φυσιοθεραπείες.

Πρόσφατα εκδοθείσα δικαστική απόφαση έκρινε για το δικαίωμα του τραυματία από τροχαίο ατύχημα να αποζημιωθεί για τη δαπάνη που κατέβαλε για φυσιοθεραπείες που πραγματοποιήθηκαν κατ’ οίκον.

Στην περίπτωση που θα δούμε υπήρχε σοβαρός τραυματισμός από τροχαίο ατύχημα. Το θύμα είχε υποστεί ρήξη προσθίου χιαστού και έξω πλαγίου συνδέσμου εξαιτίας του τροχαίου ατυχήματος και αναγκάστηκε να υποβληθεί αρχικά σε συντηρητική θεραπεία και ακολούθως σε χειρουργική επέμβαση συνδεσμοπλαστικής.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών του το θύμα του τροχαίου ατυχήματος ακολούθησε εντατικό πρόγραμμα φυσιοθεραπειών προς αποκατάσταση της κινητικής του ικανότητας.

Το πρόγραμμα φυσιοθεραπειών περιλάμβανε Laser, Tens, διαθερμίες και κινησιομαλάξεις και πραγματοποιήθηκε από φυσιοθεραπευτή, αρχικά στην οικία του ενάγοντος και κατόπιν, όταν ο ενάγων άρχισε να κινείται με βοήθεια, στο φυσιοθεραπευτήριο.

Και τη μεν δαπάνη των φυσιοθεραπειών που πραγματοποιήθηκαν στο φυσιοθεραπευτήριο ανέλαβε και κάλυψε ο ασφαλιστικός φορέας του θύματος του τροχαίου ατυχήματος, στον οποίο ήταν ασφαλισμένος.

Ωστόσο η δαπάνη για τις είκοσι φυσιοθεραπείες που έγιναν στην οικία του θύματος του τροχαίου ατυχήματος οι οποίες πραγματοποιήθηκαν προγενέστερα, σταδιακά, σε χρονικό διάστημα 80 ημερών, συνολικού ποσού των 800 ευρώ (20 συνεδρίες Χ 40 ευρώ / συνεδρία) δεν καλύφθηκε από τον ασφαλιστικό φορέα του θύματος.

Για το λόγο αυτό ο ενάγων δικαιούται να αξιώσει το παραπάνω ποσό από τους εναγόμενους ως αποζημίωση για δαπάνη κατ’ οίκον φυσιοθεραπειών.

Σε παλαιότερη ανάρτηση είχαμε εξετάσει και την αξίωση αποζημίωσης για τα έξοδα μετάβασης του τραυματία στο νοσοκομείο

Μήπως θέλετε να συζητήσετε κάποια απορία σας με το δικηγορικό γραφείο μας;

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Εφόσον το ασφαλιστικό ταμείο δεν καλύπτει δαπάνη για φυσιοθεραπείες κατ’ οίκον λόγω τραυματισμού από τροχαίο ατύχημα, ο τραυματίας αξίωση να αποζημιωθεί από την ασφαλιστική εταιρία και για τη δαπάνη κατ’ οίκον φυσιοθεραπειών.